I mars fick jag nöjet att åka med på en helt underbar resa till Malaysia i samarbete med Malaysiska Turistbyrån. Malaysia är för många svenskar en ganska okänd destination, men fler och fler skandinaver börjar utforskar denna exotiska pärla i Sydost Asien.
Tänk er Thailand, minus alla tusentals turister!

Vi flög med Emirates från Stockholm till Kuala Lumpur med en mellanlandning i Dubai. Det funkar lika bra att flyga från Köpenhamn med Qatar.

När vi kom till Kuala Lumpur checkade vi in på det centrala hotellet Berjaya Times Square Hotel. Detta hotell delar byggnad med shoppingcentret Berjaya Times Square som har en nöjespark inomhus. Hotellet har även en stor utomhuspool, en bastu, ett gym, 2 squashbanor samt en lekplats för de yngsta. Detta hotell är perfekt för barnfamiljen som vill känna storstadspulsen.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur är en internationell och multikulturell stad. Den känns mindre än andra storstäder i Asien och här är allt rent och snyggt. Trots alla skyskrapor finns det mycket gröna områden och parker att strosa i. Perfekt att ta ett par dagar och kombinera sin bad & solsemester med.

Twin Towers

Vi ville se så mycket som möjligt av staden och hade därför en guide som körde oss till de bästa sevärdheterna. Ett av stoppen var såklart Twin Towers där vi åkte upp för att få en magisk panoramautsikt över staden – riktigt häftigt!

Villa Samadhi

Vi fick också besöka hotellet Villa Samadhi, en lugn oas mitt i Kuala Lumpur med lyxig asiatisk stil. Den stora lagunen knyter samman rummen med privat utgång från terrasserna. All inredning och material är i trä och här finns ett medvetet tänk kring hållbarhet. I den mysiga restaurangen serveras Malay fusion cuisine. Här får man känslan av en exotisk paradisö, men med bara ett kliv ut genom portarna är man tillbaka till storstadens livliga muller. Hit ska man åka som par eller vänner för att komma ner i varv mellan shopping-rundorna.

China Town

På eftermiddagen hade vi en guidad tur till fots genom China Town. Detta China Town var inte alls som de andra jag besökt tidigare. Område var mysigt med små gator, konst på husväggarna, lokala butiker samt en stor marknad som lever upp kvällstid.

När solen gått ner och staden tänts upp tog vi oss upp i skyskrapan som ligger bredvid Twin Towers – Four Seasons Kuala Lumpur. Detta lyxiga hotell har förutom hotellrum, spa, flertalet pooler och restauranger även världskända barer som alla har sin egen nisch.

Allt görs från grunden och vi fick uppleva kombinationer av smaker och konsistenser i Bar Trigona som alla kretsade kring honung, som är just den barens fokus. Här sippade vi på goda glas och åt en middag med oslagbar utsikt. Kvällen fortsatte på en av stadens alla rooftop-barer.

Paradisön Langkawi

Efter två dagar tog vi ett inrikesflyg på en timme som tog oss till Langkawi. Langkawi är en riktig paradisö, som i sin tur består av 100 öar och ligger endast en kort båttur från Thailand. Naturen är helt otrolig och man får uppleva djungel, mangroveskog, höga höjder och kritvita stränder.

På flygplatsen blev vi mötta av vår lokala guide som tog oss ut på slingriga vägar genom djungeln till den nordvästra spetsen av ön. In the middle of nowhere dök resorten “The Datai” upp. Är man ute efter ett 5-stjärnigt hotell i lummig djungel och precis på stranden är detta stället att bo på. Lyx, lyx, lyx i naturen av naturen och för naturen. Hotellet har ett stort fokus på miljön, arbetar aktivt med hållbarhet och lever i symbios med djur och växtlighet. Maten, servicen och villorna var i absolut världsklass! Här hade jag kunnat stanna länge…

Morgonen efter åkte vi ut på en båttur till Langkawis Nationalpark, som finns med på UNESCOs lista över världsarv. Här cruisade vi med en liten båt mellan bergen och genom mangroveskogen. Mäktigt att komma så nära alla djur i skogen och örnarna som cirkulerade över det öppna havet.

Natten spenderades på The Danna Langkawi, ett elegant hotell med kolonial stil, privat strand och stor infinity pool. Hotellrummen var stora och hade alla en rymlig balkong med utsikt mot poolen och havet eller hamnen. Vid incheckning får alla gäster en gratis nackmassage och på rummet väntade till min stora förtjusning en liten parfymflaska med den goda doften som vi möttes av i lobbyn. Detta hotell passar par eller vänner som vill ha en bra utgångspunkt på resan för äventyrliga aktiviteter.

Langkawi Skybridge

En kort bilresa från hotellet ligger Langkawi Skybridge. För den höjdrädda är detta inget att rekommendera, men för oss andra är det en häftig upplevelse. Man tar sig upp med cable car till olika höjder där möjligheten finns att hoppa av för att beundra utsikten eller ta en bild. Högst upp ligger Skybridgen där man går på en bro i luften mellan bergstopparna. Här uppifrån syns de Thailändska öarna som ligger precis utanför Langkawi.

Cenang Beach

Efter denna halvdagsutflykt styrde vi kusten mot Cenang Beach. Här är det fullt håll igång,  restauranger med eldshower på stranden, butiker och hotell i varierande klass. Det som förvånade mig var att det även här var en blandning av besökare.  Locals, backpackers, familjer, par och festsugna turister samlades på stranden och njöt av solnedgång på uteserveringarna i sanden.

Vi bodde på Pelangi Beach Resort Langkawi, som låg längst bort på den lugna delen av stranden. Detta är ett populärt familjehotell med stort poolområde för alla åldrar.  Här bor man i lugnet med alla bekvämligheter som behövs för en lyckad semester med familjen och samtidigt finns butiker, restauranger och de lokala marknaderna på gångavstånd.

Här spenderade vi två dagar med att sola, bada, äta på de lokala restaurangerna och gå på nattmarknader. En eftermiddag spenderade vi på en Sunset Cruise – alltså en båttur i solnedgången. Då ingick middag och dricka i priset och vi fick se en oförglömlig solnedgång ute till havs.
Resan hade inte kunnat avslutas bättre!

Morgonen efter gick flyget från Langkawis flygplats hem mot Sverige och kylan igen. Detta var andra gången jag var i Malaysia och jag kommer definitivt åka hit igen – man blir aldrig besviken!