Året var 2020… det som skulle bli vårt år, Bäckman & Bergs. Trots allt, så blev det faktiskt så.

Om vi åtminstone fått 1 krona för varje gång vi hört ”Åh vilken dålig tajming” så hade vi kanske fått ihop till EN månadslön under år 2020. Men, det fick vi inte och knappt någon lön heller. Det har funnits gott om tid att reflektera under året som gått, då vår bransch inte direkt jobbat övertid. Så många tillfällen där vi båda hade kunnat ta den enkla vägen ut och kanske rent av ge upp… eller i alla fall unnat oss en mindre depression. Men det har aldrig varit något alternativ.

Vi lämnade våra tidigare cheftjänster och tillhörande chefslöner i januari -20 och startade Bäckman & Berg i februari. Den 15 mars släcktes världen ner. Samma värld som är produkten vi säljer. ”Ställ om”, uppmanades vi till. Ställa om till vad då, undrade vi? Säljs resor bättre på andra sätt än vårt? De kan ju inte säljas över huvudtaget.

1 Februari 2020 – Bäckman & Berg startar!

Det var en försiktig budget vi hade satt, på 15 mkr. Hälften uppskattades till företagsresor och den andra halvan till privatresor. Redan i maj fick vi revidera den till hälften och juni blev sista månaden vi tog lön under 2020. Vi firade varenda liten framgång och kunde snabbt summera företagskonton som tillsammans, vanligtvis, reser för ca 25 mkr. Det var betydligt mer än de ca 8 mkr vi hade lagt i budgeten för företagsresor. Samtidigt fick vi enorm respons från privatpersoner gällande framtida semesterresor. Dock avvaktande med bokningar av förklarliga skäl.

1 April 2020 – Vi flyttar in till vårt fina kontor.

Hur gick då försäljningen år 2020? Nådde vi vår budget på 15 mkr eller den reviderade på 7 mkr? Nej, vi landade på en omsättning på 5,5 mkr varav ca 5 mkr var våra företagskunders nödvändiga resor. Företagen har alltså rest för en femtedel av vad de vanligtvis göra. De nödvändiga resorna som genomförts, är till fabriker där man behövt serva eller installera sina maskiner. Den knappa halvmiljonen för semesterresor har varit enstaka resor inom Europa som faktiskt har kunnat genomföras, eller till familjemedlemmar som bor på andra ställen i världen.

Augusti 2020 – Blir charterjätten TUI´s första nya återförsäljare på flera år.

Att landa på en tredjedel av den försiktiga budget vi satte upp under vårt företags första år, är egentligen inget att fira. Men, åtgärderna vi gjorde genom extra aktiekapitaltillskott och att vi endast tog ut tre månadslöner vardera, har ändå räddat företaget. Inte ett enda stödpaket, har vi kunnat ta del av. Inte ens permitteringen godkändes. Hatten av till LW Fastigheter som rabatterade vår hyra, vilket blev vårt enda stöd. Ändå står vi här med fler företagskonton, bättre leverantörsavtal och fler hejarop än vi kunnat drömma om. Dessutom har vi inte en enda gång tappat tron på varandra eller oss själva. Det tycker vi är värt att fira!

Oktober 2020 – Studiebesök på surfcamp i Portugal.

Så för oss var det inte fel på vår affärsidé. En framgångsrik sådan, bara vi får tillåtelse att sälja vår produkt. Istället för att ställa om får vi härda ut och det har vi verkligen gjort. Med ett leende på läpparna, fullt fokus framåt och ett gigantiskt tålamod, har vi kämpat oss igenom 2020. Vi måste också konstatera att det har varit en ren glädje att gå till jobbet varje dag!

Nyårsafton 2020

Januari har gett oss stor framtidstro, då vi på de första två veckor bokat resor för över 2 mkr. Vi hoppas kunna landa på 3 mkr innan januari är slut, vilket alltså skulle innebära mer än hälften av vad vi sålde för hela förra året totalt. Resorna vi bokar ligger långt fram i tiden men, det visar att våra kunder också har hopp om en ljusare framtid och att de behöver något att längta till.

Vi ser fram emot ett 2021 där vi kan komma upp i en nivå som gör att vi kan börja ta lön. Det hade väl verkligen varit pricken över i:et och kanske inte för mycket begärt! 😉